اگر تجربه سفر به کشورهای خارجی را داشته باشید یا اگر در حال برنامه‌ریزی و تحقیق برای انجام مقدمات سفری به آن سوی مرزها هستید، حتما با اصطلاح عوارض خروج از کشور آشنایید. پرداخت عوارض، یکی از هزینه‌هایی است که باید در فهرست هزینه‌های سفرتان لحاظ کنید. همچنین به همراه داشتن برگه تأیید پرداخت عوارض برای انجام برخی امور دیگر لازم است. بنابراین اگر در تدارک سفر خارجی هستید.

با فلای سپهر همراه باشید تا صفر تا صد عوارض خروج از ایران و نحوه پرداخت آن آشنا شوید.

بهتراست ابتدا کمی درباره عوارض خروج از کشور بدانیم.

پرداخت عوارض خروج از کشور، یکی از اقداماتی است که تقریباً پیش از هر سفر خارجی باید انجام بدهید. عوارض خروج از ایران که پیش‌تر به آن مالیات خروج از کشور نیز گفته می‌شد.

هزینه‌ای است که همه مسافرانی که قصد سفر به اروپا و یا هر تور خارجی دیگری را دارند، باید آن را پرداخت کنند. فراموش نکنید که این عوارض تنها به سفرهای هوایی اختصاص ندارد و برای سفرهای زمینی و دریایی نیز باید پرداخت شود.

تا چند سال پیش، این هزینه به حساب شهرداری واریز می‌شد؛ اما از سال ۹۸ به بعد، مبلغ عوارض مستقیماً به حساب دولت واریز می‌شود. بخشی از این مبلغ در اختیار سازمان گردشگری قرار می‌گیرد و بخش دیگری نیز برای بازسازی و محرومیت‌زدایی از روستاهای مرزی استفاده می‌شود.

نکته دیگری که باید به خاطر داشته باشید این است که نرخ تعیین‌شده برای عوارض، سالانه تغییر می‌کند و از این رو باید از نرخ به‌روز و آخرین قوانین مربوط به آن مطلع باشید.

عوارض خروج از کشور
عوارض خروج از کشور

عوارض خروج از کشور۱۴۰۴چقدر است؟

این عوارض در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ با افزایش سی درصدی روبرو بوده است. ضمن اینکه در تعیین میزان مبلغی که باید برای عوارض پرداخت کنید. عواملی مانند تعداد دفعات خروج از کشور، نوع سفر (سفرهای کاری، زیارتی و سیاحتی) و نوع مرزی که از طریق آن از کشور خارج می‌شوید (زمینی، هوایی و دریایی) دخالت دارد. در ادامه، هزینه عوارض خروج از ایران به تفکیک گروه‌های مختلف مسافران شرح داده می‌شود.

عوارض برای مسافران عادی از هر سه مرز هوایی، دریایی و زمینی در سفر اول، ۵۲۰ هزار تومان، در سفر دوم ۷۸۰ هزار تومان و در سفر سوم و بیشتر ۱.۰۴۰.۰۰۰ تومان (یک میلیون و چهل هزار تومان) تعیین شده است.

مسافرانی که به قصد به جا آوردن مناسک حج تمتع یا حج عمره به عربستان سعودی سفر می‌کنند، در هربار خروج از مرزهای هوایی، دریایی و زمینی باید مبلغ ۱۷۲ هزار تومان را پرداخت کنند.

مسافرانی که برای زیارت عتبات عالیات به کشور عراق سفر می‌کنند، در هربار خروج از مرز زمینی یا دریایی، مبلغ ۱۵ هزار تومان و در هربار خروج از مرز هوایی، مبلغ ۴۵ هزار تومان را پرداخت می‌کنند. این گروه از مسافران با افزایش دفعات سفر، با افزایش هزینه عوارض روبرو نخواهند شد.

دانشجویان ایرانی که در خارج از کشور تحصیل می‌کنند، از پرداخت عوارض معاف هستند. دانشجویان داخل کشور مانند سایر مسافران باید اقدام به پرداخت عوارض کنند.

ایرانیانی که در کشورهای دیگر اقامت دارند، به شرط دارا بودن ویزای کار، از پرداخت عوارض معاف هستند.

افرادی که در روستاها و شهرهای مرزی سکونت دارند و دارای کارت مرزنشینی هستند، از تخفیف برای پرداخت عوارض خروج از ایران برخوردار می‌شوند. مرزنشینان برای خروج از کشور از مرز هوایی باید مبلغ ۷۵ هزار تومان در سفر اول، ۶۰۰ هزار تومان در سفر دوم و ۸۰۰ هزار تومان در سفر سوم به بعد پرداخت نمایند. در سفر از مرزهای زمینی و دریایی، این مبلغ برای سفر اول، دوم و سوم به بعد، به ترتیب ۲۵ هزار تومان، ۶۰۰ هزار تومان و ۸۰۰ هزار تومان تعیین شده است.

همان‎طور که براساس هزینه‌هایی که پیش‌تر ذکر کردیم متوجه شدید، هزینه عوارض خروج از ایران، بسته به تعداد دفعات خروج از مرز افزایش می‌یابد. در سفر دوم نسبت به سفر اول، ۵۰ درصد افزایش و در سفر سوم به بعد، ۱۰۰ درصد افزایش اتفاق می‌افتد.

پاسپورت و نقشه ایران
عوارض خروج از کشور

برخی از افراد معاف از پرداخت هستند که عبارتند از:

  • دانشجویانی که در خارج از کشور مشغول به تحصیل هستند (در صورت وجود فاصله بیش از ۳ ماه بین رفت و آمد به کشور). البته توجه داشته باشید که این افراد باید از طریق سفارت ایران در کشور محل اقامتشان، درخواست معافیت از پرداخت عوارض بدهند تا مهر معافیت در گذرنامه‌ آنها ثبت شود.
  • خدمه و کادر پرواز و کشتی‌های مسافربری یا تجاری.
  • ایرانیان مقیم خارج از کشور با داشتن ویزای کاری از وزارت کار کشور محل اقامت.
  • جانبازان جنگ تحمیلی و بیمارانی که به قصد درمان از کشور خارج می‌شوند (همراه بیمار نیز می‌تواند از تخفیف ۴۰ تا ۶۰ درصدی برخوردار شود).
  • افرادی که دارای گذرنامه خدمت یا گذرنامه سیاسی هستند.
  • افرادی که برای زیارت اربعین عازم کشور عراق هستند.

برای پرداخت عوارض خروج، راه‌های متعددی وجود دارد. تا قبل از سال ۹۷، پرداخت عوارض به شکل نقدی امکان‌پذیر بود که باعث بروز برخی مشکلات و شکل‌گیری صف‌های طولانی شده بود. در حال حاضر، پرداخت عوارض از طریق درگاه‌های پرداخت الکترونیکی به راحتی انجام می‌شود. به ‎صورت کلی، برای پرداخت عوارض از روش های زیر می‌توانید اقدام کنید:

  1. سامانه سداد
  2. پرداخت عوارض در فرودگاه امام خمینی
  3. پرداخت آنلاین

پرداخت عوارض خروج از کشور آنلاین

در حال حاضر، ساده‌ترین و در دسترس‌ترین راه پرداخت عوارض، پرداخت به شکل غیرحضوری و اینترنتی است. برای پرداخت آنلاین این مبلغ، چند راه وجود دارد. یکی از این راه‌ها پرداخت از طریق اپلیکیشن‌هایی همچون پیام‌رسان بله، سوپراپلیکیشن تاپ، قبضینو، اپلیکیشن‌های پرداخت مانند ایوا و پالس و… است.

مبلغ عوارض خروج از کشور ۱۴۰۴

مبلغ عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۴ در بودجه مصوبه مجلس برای هر کدام از گروه‌های خاص، مطابق جدول زیر تعیین شده که نسبت به سال گذشته حدود ۳۰ درصد افزایش است. در تعیین هزینه عوارض خروج از کشور، فاکتورهایی مثل تعداد دفعات سفر برون‌مرزی، نوع مرز و نوع سفر (زیارتی، سیاحتی و کاری) تاثیر دارد. بنابر مصوبه جدید، در سفر دوم ۵۰ درصد و در سفر سوم ۱۰۰ درصد نسبت به عوارض خروج از کشور سفر اول، اضافه خواهد شد.

 

نوع سفر

سفر اول (ریال)

سفر دوم (ریال)

سوم به بعد (ریال)

نوع مرز

سیاحتی ۶,۷۵۰,۰۰۰ ۱۰,۱۲۵,۰۰۰ ۱۳,۵۰۰,۰۰۰ مرزهای هوایی، زمینی و دریایی
حج  ۲,۲۳۰,۰۰۰ ۳,۳۴۵,۰۰۰ ۴,۴۶۰,۰۰۰ مرزهای هوایی، زمینی و دریایی
زائرین عتبات و عالیات ۶۰۰,۰۰۰

۲۰۰,۰۰۰

۶۰۰,۰۰۰

۲۰۰,۰۰۰

۶۰۰,۰۰۰

۲۰۰,۰۰۰

مرز هوایی

مرز زمینی و دریایی

مرزنشینان اعلام نشده اعلام نشده اعلام نشده مرز هوایی

مرز زمینی و دریایی

ورزشکاران تیم ملی با مجوز وزارت ورزش اعلام نشده اعلام نشده اعلام نشده

مرزهای هوایی، زمینی و دریایی

توجه داشته باشید که زمان اجرای این افزایش قیمت هنوز اعلام نشده است و تا اطلاعیه‌های بعدی، باید عوارض را بر اساس عوارض سال ۱۴۰۳ پرداخت کنید که در جدول زیر آمده است:

 

نوع سفر سفر اول (ریال) سفر دوم (ریال) سوم به بعد (ریال) نوع مرز
سیاحتی ۵,۲۰۰,۰۰۰ ۷,۸۰۰,۰۰۰ ۱۰,۴۰۰,۰۰۰ مرزهای هوایی، زمینی و دریایی
حج  ۱,۷۲۰,۰۰۰ ۱,۷۲۰,۰۰۰ ۱,۷۲۰,۰۰۰ مرزهای هوایی، زمینی و دریایی
زائرین عتبات و عالیات ۴۵۰,۰۰۰

۱۵۰,۰۰۰

۴۵۰,۰۰۰

۱۵۰,۰۰۰

۴۵۰,۰۰۰

۱۵۰,۰۰۰

مرز هوایی

مرز زمینی و دریایی

مرزنشینان ۷۵۰,۰۰۰

۲۵۰,۰۰۰

۶,۰۰۰,۰۰۰

۶,۰۰۰,۰۰۰

۸,۰۰۰,۰۰۰

۸,۰۰۰,۰۰۰

مرز هوایی

مرز زمینی و دریایی

ورزشکاران تیم ملی با مجوز وزارت ورزش ۲,۶۴۰,۰۰۰ ۲,۶۴۰,۰۰۰ ۲,۶۴۰,۰۰۰ مرزهای هوایی، زمینی و دریایی

سامانه پرداخت عوارض خروج از کشور

اصلی‌ترین راه پرداخت عوارض به صورت آنلاین، مسیری است که اساساً به همین هدف طراحی شده: سامانه سداد.

این سامانه تحت نظر سازمان امور مالیاتی کشور و بانک ملی ایران فعالیت می‌کند و خدمات مختلفی در حوزه پرداخت الکترونیک ارائه می‎دهد. برای پرداخت عوارض خروج از طریق سداد، کافی است به سامانه سداد مراجعه کرده و در صفحه اول سایت در قسمت خدمات، گزینه پرداخت عوارض خروج از کشور را انتخاب کنید.

پس از انجام مراحل، اطلاعات پرداخت شما ظرف حداکثر ۳۰ دقیقه پس از واریز وجه، در سامانه ناجا ثبت می‌شود و هنگام خروج از کشور می‌توانید با ارائه مدارک شناسایی در بخش کنترل گذرنامه، از کشور خارج شوید.

نمونه فرم سداد
نمونه فروم سداد

از چه روش‌هایی می‌توان عوارض خروج را پرداخت کرد؟

شما می‌توانید عوارض را از راه‌های مختلفی پرداخت کنید. در این بخش به معرفی روش های پرداخت عوارض خروج می‌پردازیم تا گزینه مناسب خود را راحت‌تر انتخاب کنید.

درواقع نوعی مالیات است که مسافران آن‌سوی مرزها باید نسبت به پرداخت آن اقدام کنند. مبلغ این عوارض در هر سال تغییر می‌کند و برای گروه‌های مختلف مسافران نیز متغیر است. پرداخت عوارض از طریق سامانه سداد، اپلیکیشن‌های بله، تاپ، ایوا، پالس، بام (بانک ملی)، دستگاه‌های ATM فرودگاه و کارتخوان‌های متصل به سامانه پلیس گذرنامه امکان‌پذیر است.

۱. نحوه پرداخت عوارض خروج از کشور از طریق شعب بانک ملی ایران

اگر امکان استفاده از روش‌های پرداخت آنلاین عوارض خروج از کشور وجود نداشته باشد، می‌توانید از روش پرداخت عوارض خروج از کشور آنلاین بانک ملی استفاده کنید. برای این کار کافی است به شعب مرزی بانک ملی ایران مراجعه و مبلغ عوارض را پرداخت کنید. پرداخت عوارض آنلاین بانک ملی یکی از راحت‌ترین و بی‌دردسرترین روش‌های پرداخت عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳ است.

۲. نحوه پرداخت عوارض خروج از کشور از طریق سامانه پرداخت الکترونیک سداد

یکی از آسان‌ترین روش‌های پرداخت، استفاده از سامانه سداد یا سامانه پرداخت عوارض خروج است. این سامانه با همکاری سازمان امور مالیاتی کشور و بانک ملی ایران طراحی شده و از طریق آن به‌راحتی می‌توانید مبلغ عوارض را پرداخت کنید.

۳. پرداخت عوارض خروج از کشور با کارتخوان پرداخت الکترونیک سداد

اتصال دستگاه‌های کارتخوان به سامانه پلیس گذرنامه، این امکان را فراهم کرده که بتوانید به‌راحتی عوارض خروج خود را با کمک دستگاه کارتخوان سداد پرداخت کنید.

۴. پرداخت عوارض از طریق سامانه سازمان امور مالیاتی

پرداخت عوارض با سامانه سازمان امور مالیاتی، یکی از روش‌های آسان پرداخت عوارض خروج از کشور است. برای این کار، کافی است وارد درگاه پرداخت اینترنتی سازمان امور مالیاتی کشور شده و پرداخت خود را انجام دهید. با این روش می‌توانید برای پرداخت عوارض انلاین اقدام کنید.

۵. پرداخت عوارض خروج از کشور در فرودگاه با دستگاه ATM

یکی از این روش‌های ساده برای پرداخت عوارض خروج، استفاده از دستگاه‌های ATM یا خودپردازهای غیرنقدی است که طی سال‌های اخیر در فرودگاه‌های کشور نصب شده‌اند. پرداخت عوارض با دستگاه خودپرداز غیرنقدی، فرآیند مشابه پرداخت از الکترونیکی را دارد.

۶. پرداخت عوارض خروج از کشور با اپلیکیشن ها

اپلیکیشن ایوا، پیام‌رسان بله، قبضینو و…، اپلیکیشن‌های پرداخت عوارض خروج از کشورند که امکان نصب آن‌ها روی دستگاه‌های اندروید و iOS امکان‌پذیر است. شما می‌توانید با نصب این اپلیکیشن‌ها، پرداخت عوارض خروج انلاین را انجام دهید.

پرداخت عوارض خروج از کشور زمینی و دریایی

باتوجه به اینکه در سفرهای زمینی و هوایی، دسترسی به ATMها یا خودپردازهای غیرنقدی و امکانات موجود در فرودگاه، به‎سختی امکان‎پذیر است؛ بنابراین توصیه می‌شود در سفرهای زمینی و دریایی، از راه‌های آنلاین نسبت به پرداخت عوارض اقدام کنید.

هواپیما در آسمان
عوارض خروج از کشور

مدارک لازم جهت پرداخت عوارض خروج از کشور

عوارض خروج از کشور بدون نیاز به مدارک خاصی نظیر گذرنامه یا خرید بلیط هواپیما خارجی پرداخت می‌شود؛ فقط باید مبلغ موردنیاز را پرداخت کرده و مشخصات مسافر را ثبت کنید. فیش عوارض برای شخصی که هزینه به نام او پرداخت شده معتبر خواهد بود. داشتن کارت بانکی نیز برای پرداخت مبلغ ضروری است.
پس از پرداخت عوارض خروج آنلاین، نیازی به فیش یا رسید کاغذی نخواهید داشت و پرداخت شما به‌صورت آنلاین ثبت می‌شود.

آیا نگه داشتن رسید پرداخت فیزیکی عوارض خروج ضروری است؟

پرداخت عوارض خروج از کشور در سیستم ثبت می‌شود و معمولا متصدی پرواز نیازی به رسید پرداخت فیزیکی عوارض خروج ندارد اما برای اطمینان بیشتر می‌توانید تصویر رسید پرداخت در گوشی یا پرینت آن را همراه داشته باشید.

 

برای پرداخت هزینه عوارض خروج از ایران، مهلت خاصی وجود ندارد؛ اما توجه داشته باشید که نهایتاً تا ۳۰ دقیقه قبل از حرکت برای پرداخت فرصت دارید. درواقع این زمان، مدت زمان لازم برای ثبت اطلاعات شما در سامانه ناجا است. بهتر است باتوجه به شلوغی‌ها و دغدغه‌های زمان سفر، پرداخت عوارض را به لحظات آخر موکول نکنید تا در برنامه سفرتان خللی پیش نیاید.

اگر پس از پرداخت عوارض، به هر دلیلی نتوانستید به سفر بروید، عوارض پرداخت‌شده برای شما ثبت می‌شود و تا یک سال اعتبار دارد.

اگر مدت زیادی از زمان پرداخت عوارض شما گذشته است یا نمی‌دانید پرداخت شما موفقیت‌آمیز بوده است یا خیر، می‌توانید از طریق سامانه سداد نسبت به پیگیری و استعلام پرداخت اقدام کنید. برای استعلام پرداخت عوارض باید ابتدا گزینه پیگیری پرداخت را انتخاب کنید و اطلاعاتی همچون کد ملی، شماره مرجع پرداخت و شماره کارت را وارد کنید.

اگر به هر دلیلی پرداخت اشتباه عوارض خروج از کشور برایتان رخ بدهد، می‌توانید با مراجعه به وبسایت سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی www.evat.ir هزینه پرداختی خود را پس بگیرید؛ اما جا دارد مجدد ذکر کنیم.

این امر صددرصد نیست و احتمال موفق نبودن بازپس‌گیری، زیاد است. در قدم نخست برای استرداد هزینه پرداختی خود، در منوی بالای وبسایت، روی گزینه «پرداخت و درخواست استرداد وجوه خروج از کشور» کلیک کنید تا به صفحه مربوطه منتقل شوید.

سپس در صفحه جدید روی دومین گزینه «ثبت درخواست استرداد وجوه خروج از کشور» کلیک کنید. بعد با وارد کردن اطلاعات هویتی، شماره پیگیری قبض پرداختی، تاریخ پرداخت و وارد کردن شماره‌حساب، ثبت درخواست کنید تا یک کد پیگیری برایتان نمایان شود. برای سریع‌تر شدن فرایند، بهتر است شماره شبای حسابتان را هم وارد کنید و نکته مهم‌تر اینکه، حتماً شماره‌حساب و شماره شبا به نام خودتان باشد.

در نهایت می‌توانید وضعیتتان را در بخش «پیگیری درخواست استرداد وجوه خروج از کشور» بررسی کنید. برای هربار ورود به این بخش، باید کد ملی و شماره پیگیری درخواست استردادتان را وارد کنید. نکته مهمی که درباره این فرایند وجود دارد، این است که امکان بازگشت فقط برای استرداد عوارضی وجود دارد که به شیوه‌های آنلاین پرداخت شده باشد.

 

فرم استرداد عوارض
نمونه فرم استرداد

مدت زمان استرداد عوارض خروج از کشور

با توجه به مطالب گفته‌شده، احتمالاً متوجه شده‌اید که استرداد عوارض خروج از کشور، در هاله‌ای از ابهام است و قطعیتی در این قضیه وجود ندارد؛ چه برسد به اینکه بخواهیم مدت زمان استرداد عوارض خروج از کشور را دقیق بیان کنیم.

 

سهم میراث فرهنگی و صنایع‌دستی از عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳

بنا بر جزئیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۳، در مجموع ۳هزار و ۴۳۱میلیارد تومان منابع، از محل درآمدهای خروج از کشور در نظر گرفته شده است. به همین دلیل عوارض خروج برای هر نفر ۴۰۰ هزار تومان در نظر گرفته می‌شود.
مبلغ ۸۰هزار تومان از عوارض خروج از کشور هر نفر، برای توسعه زیرساخت‌ها و تاسیسات گردشگری و حمایت از بخش میراث فرهنگی و صنایع‌دستی اختصاص می‌یابد.

 

تخفیف و معافیت عوارض خروج از کشور

برخی از افراد با شرایط خاص واجد شرایط تخفیف یا معافیت عوارض خروج از کشور هستند. این تخفیف‌ها شامل حال افراد زیر می‌شود:
• خدمه پروازهای خارجی: خدمه پرواز به دلیل شغل خود به طور مداوم مجبور به خارج‌شدن از کشور هستند و در تمام پروازهای خارجی کاری از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف هستند.
• زائران عتبات عالیات: کاهش مبلغ عوارض خروج از کشور برای کسانی که از طریق زمینی یا هوایی به عراق سفر می‌کنند. مبلغ عوارض در سفرهای بعدی این افراد نیز تغییر نخواهد کرد.
• زائران حج تمتع و عمره: تمامی زائران مکه مشمول تخفیف عوارض خروج از کشور می‌شوند. مبلغ عوارض در سفرهای بعدی این افراد نیز تغییر نخواهد کرد.
• ورزشکاران تیم ملی: تخفیف عوارض خروج از کشور به ورزشکاران نیز اعطا می‌شود و مبلغ پرداختی آن‌ها معادل ۲۶۴ هزار تومان است.
• بیماران: بیماران و جانبازانی که به هدف درمان قصد سفر خارجی دارند از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف هستند.
• همراهان بیمار: همراهان بیماران و جانبازان مشمول ۴۰ تا ۶۰ درصد تخفیف عوارض خروج از کشور می‌شوند.
• ساکنان شهرهای مرزی: این افراد تنها یک‌بار در سال ملزم به پرداخت عوارض خروج از کشور هستند.
• دانشجویان: دانشجویانی که مجوز تحصیل در کشورهای دیگر را دارند از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف هستند.
• سایر افراد: برخی افراد به علل مختلف، نظیر داشتن اقامت یک کشور دیگر یا مجوز کار و… از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف هستند.

پرداخت عوارض با دستگاهATM
پرداخت عوارض با ATM

عوارض خروج از کشور کودکان

خیلی‌ها می‌پرسند که عوارض خروج از کشور برای چه سنی است؟

به‌طورکلی تفاوتی بین عوارض خروج از کشور کودکان و نوزادان با سایر مسافران وجود ندارد و نرخ آن با عوارض خروج از کشور زمینی برای بزرگسالان یکسان است. این عوارض به ازای هر فرد با کدملی و بلیط پرواز محاسبه می‌شود. پرداخت عوارض خروج از کشور زمینی هم از روش آنلاین هم از روش حضوری امکان‌پذیر است.

 

هزینه عوارض خروج ایران در مقایسه با سایر کشورهای خارجی

کشورهای دیگری هم وجود دارند که مانند ایران هزینه عوارض خروج از کشور دریافت می‌کنند. اتریش، چین، کامبوج و استرالیا جزو این موارد هستند. این مبلغ برای عبور از مرزهای مختلف متفاوت است و به عوامل مختلفی بستگی دارد.

برای پرداخت عوارض میتوانید با فشردن لینک پرداخت عوارض   اقدام کنید .

اشتراک گذاری :
157

ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط