چابهار، نگین سواحل مکران

مکانهای دیدنی چابهار در استان سیستان و بلوچستان، از جمله استان‌های چهار فصل ایران به شمار می‌رود؛ این استان، دارای آب‌وهوای متنوع و جاذبه‌های گردشگری متعدد است. در جنوب سیستان و بلوچستان، شهر بندری چابهار قرار دارد. چابهار را می‌توان تنها شهر بندری ایران دانست که بدون هیچ‌گونه واسطه‌ای، به آب‌های آزاد دسترسی دارد؛ به لطف همین ویژگی، چابهار علاوه بر داشتن اهمیت بسیار زیاد از لحاظ اقتصادی، یک مقصد گردشگری بسیار جالب‌توجه به شمار می‌رود.

نگینی آبی در دل کویر است که طبیعت در آن به اوج شکوه خود رسیده است.جزییات مکانهای دیدنی چابهار  را در فلای سپهر مطالعه کنید.

این شهر با سواحل زیبای دریای عمان، کوه‌های مینیاتوری، جنگل‌های حرا و روستاهای سنتی، یکی از مقاصد گردشگری محبوب ایران محسوب می‌شود.

زیبایی های چابهار

چابهار به‌عنوان تنها بندر اقیانوسی ایران شناخته می‌شود. این شهر، تنها بندر ایران به شمار می‌رود که به‌طور مستقیم به دریای عمان و اقیانوس هند دسترسی دارد. از همین رو، از لحاظ کشتی‌رانی و اقتصادی، چابهار از اهمیت بالایی برخوردار است؛ با این حال، چابهار از لحاظ گردشگری نیز اهمیت دارد و از آن به‌عنوان سرزمین همیشه بهار یاد می‌شود.

در چابهار، برخی از زیباترین سواحل ایران وجود دارند. یکی از این سواحل، ساحل صخره‌ای یا دریا بزرگ است. همان طور که از نامش پیدا است، این ساحل با صخره‌های خود از دیگر سواحل متمایز است. در این مکان، صخره‌ها پذیرای موج‌های اقیانوس هستند و آب‌های دریا را به آسمان پرتاب می‌کنند.

به بررسی جاذبه‌های طبیعی چابهار پرداخته می شود:

 

ساحل صخره‌ای چابهار: نگین آبی جنوب ایران

ساحل صخره‌ای چابهار، یکی از زیباترین و منحصر به فردترین سواحل ایران است که به دلیل برخورد موج‌های خروشان اقیانوس هند به صخره‌های عظیم، منظره‌ای بی‌نظیر را خلق کرده است. این ساحل که به نام‌های “دریا بزرگ” و “ساحل خزه” نیز شناخته می‌شود، هر ساله گردشگران زیادی را به سوی خود می‌کشاند.

ساحل صخره‌ای چابهار، یا همان دریای بزرگ، یکی از زیباترین و منحصر به فردترین جاذبه‌های طبیعی ایران است. این ساحل با صخره‌های بلند و موج‌های خروشان، منظره‌ای حیرت‌انگیز را خلق کرده است، گویا در حال رقص و پایکوبی است.

ساحل صخره ای از زیبایی های چابهار
ساحل

در تمام سال، موج‌ها در تکاپویی همیشگی با ساحل صخره‌ای چابهار قرار دارند. با این حال، به هنگام وزش بادهای موسمی از سوی اقیانوس، موج‌ها شدت بیشتری می‌گیرند و ارتفاع آن‌ها تا ۱۵ متر می‌رسد. همین امر، سبب می‌شود تا به هنگام برخورد این موج‌ها با ساحل صخره‌ای چابهار، صحنه‌هایی تماشایی و خارق‌العاده شکل بگیرد.

ساحل صخره ای چابهار
ساحل صخره‌ای چابهار

در هر صورت، سفر به چابهار در هر فصلی مزیت‌های خاص خودش را دارد. با این حال، اگر به‌دنبال آن هستید تا در ساحل صخره‌ای چابهار، موج‌های خروشان و موج‌فشان‌های بزرگ را تماشا کنید، بهتر است در میانه تابستان از آن بازدید کنید. در اواسط تابستان یعنی در مرداد ماه، بادهای موسمی به اوج خود می‌رسند. این بادها، موج‌های بزرگی را شکل می‌دهند و مطمئنا تماشای فوران آب در ساحل به هنگام غروب آفتاب، بسیار تماشایی و جذاب خواهد بود. پارک ساحل صخره‌ای چابهار، همیشه به روی عموم مردم باز است و هیچ‌گونه هزینه‌ای برای ورود به آن دریافت نمی‌شود.

ساحل صخره ای
ساحل صخره‌ای چابهار

آدرس: سیستان و بلوچستان، جاده چابهار-رمین، امتداد خیابان کارگر، مجموعه تفریحی ساحل صخره‌ای یا دریا بزرگ(مشاهده در گوگل مپ)

 

تالاب صورتی لیپار چابهار: یک پدیده طبیعی شگفت‌انگیز

نام دشتی که دریاچه در آن قرار گرفته است، لیپار است، برای همین هم این نام را به تالاب اختصاص داده‌اند. در زبان بلوچی محل تلاقی آب رودخانه و آب دریا را لیپار می‌گویند. این تالاب آب شور، در واقع نوعی دشت آبرفتی وسیع با مساحت حدودی ۱۴ کیلومتر است.

دشتی که بر اثر بارندگی‌ها، سیلاب‌های منطقه و تحت تاثیر دریا ایجاد شده و وجود سازه‌های مصنوعی مثل جاده ساحلی گردشگری چابهار به گواتر روی ساختار کنونی آن اثرگذار بوده است. جالب است بدانید تالاب لیپار همواره پرآب نیست و وجود آن به میزان باران‌های موسمی و شرایط محیطی بستگی دارد.

تالاب لیپار چابهار، یکی از زیباترین و منحصر به فردترین جاذبه‌های طبیعی ایران و مکانهای دیدنی چابهار  است که با رنگ صورتی خیره‌کننده خود، نظر هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌کند. 

یکی از چهار تالاب صورتی جهان محسوب می‌شود.

تالاب صورتی لیپار و درختان اطرافش
تالاب صورتی لیپار

صورتی بودن تالاب لیپار چابهار به خاطر وجود پلانکتون‌های گیاهی و فعل و انفعالاتی است که در طبیعت صورت می‌گیرد. وجود حدود ۹۰ درصد از پلانکتون‌های گیاهی، ازدیاد مواد آلی و معدنی که از طریق رودخانه‌ها به دریاچه منتقل می‌شوند و جریان‌های دریایی فصلی مونسون، همگی دست به دست هم داده و تالاب چابهار را به طرز معجزه‌آسایی صورتی رنگ می‌کنند.

تعداد پلانکتون‌ها از اواسط خرداد ماه تا شهریور رو به افزایش است و در نهایت در آذر ماه به بیشترین حد خود می‌رسند. جالب است بدانید که آب تالاب صورتی چابهار شور است.

 

 

رنگ صورتی خیره‌کننده این تالاب به دلیل وجود نوعی جلبک تک سلولی به نام دونالیلا سالینا است. این جلبک در آب‌های شور و بسیار شور رشد می‌کند و در شرایط خاص، رنگدانه‌های قرمز رنگی تولید می‌کند که به آب تالاب رنگ صورتی می‌دهد.

تالاب صورتی
تالاب

بهترین زمان بازدید از تالاب لیپار 

تالاب لیپار چابهار از مکانهای دیدنی چابهار معمولا در ماه‌های بهمن، اسفند، فروردین، شهریور و مهر به زیبا‌ترین حالت خود می‌رسد و رنگ شگفت‌انگیز آن به وضوح دیده می‌شود. توجه داشته باشید که فصل تابستان به خاطر آب‌وهوای گرم و کاهش سطح آب، زمان مناسبی برای بازدید از تالاب لیپار نیست.

در بهترین حالت می‌توان گفت که در سال‌های پربارش، این تالاب در خوش‌بینانه‌ترین حالت، نهایتا به مدت سه تا چهار ماه آب دارد.

تالاب صورتی لیپار به همراه موج
تالاب صورتی لیپار

بنابراین بهترین زمان بازدید از این جاذبه گردشگری سیستان و بلوچستان، زمانی است که دریاچه آب کافی داشته باشد و هم‌زمان در صورتی‌ترین حالت خود قرار داشته باشد. با توجه به این توضیحات، بهترین زمان برای بازدید از تالاب لیپار چابهار اواسط زمستان تا فصل بهار است.

آدرس:مسیر جاده ساحلی چابهار به گواتر در ساحل دریای عمان . ۱۵ کیلومتری شرق چابهار در نزدیکی روستای رمین(مشاهده در گوگل مپ)

 

 

جنگل‌های حرا چابهار: نگینی سبز در دل کویر

جنگل‌های حرا چابهار، یکی از شگفت‌انگیزترین عجایب طبیعی ایران است که در ناحیه ساحلی خلیج گواتر، در نزدیکی محلی که رودخانه باهوکلات به دریای عمان می‌ریزد، قرار دارد. این جنگل‌ها به دلیل ویژگی‌های منحصر به فردشان، از جمله سازگاری با آب شور و شرایط اقلیمی خاص، از اهمیت جهانی برخوردار هستند.

گونه حرا خود به‌تنهایی حیرت‌انگیز است و می‌تواند با آب شور به حیات خود ادامه دهد؛ اما جنگل‌های حرا شگفت‌انگیزتر هستند و در هنگام بالا آمدن آب دریا کاملا زیر آب می‌روند و در هنگام جزر، به‌صورت جزیره‌ای ظاهر می‌شود.

جنگل‌های حرا چابهار
جنگل‌های حرا چابهار

جنگل حرا یا مانگرو

جنگل حرا از درختچه‌های کوتاه قدی شکل می‌گیرد که می‌توانند در آب‌هایی شور و در نواحی گرمسیری به حیات خود ادامه بدهند. درختچه‌های حرا به‌شکل شگفت‌انگیزی می‌توانند آب را تصفیه کنند و تمام املاح و مواد غذایی مورد نیاز خود را از آن جذب و باقی را دفع کنند. سازش این درختچه‌‌ها که به مانگرو نیز شهرت دارند، با آب شور از آن‌ها گیاهانی استثنایی ساخته است. این درختان قابلیت دفع نمک و شیرین کردن آب‌های شور را دارند و به این طریق آب، مواد و املاح مورد نیاز خود را دریافت می‌کنند. علاوه بر این، درختان جنگل‌های حرا به هنگام مد دریا همچون جنگلی غرق شده به زیر آب فرو می‌روند و تنها تاج این درختان مشخص است. 

این جنگل‌های مانگرو، زیستگاه انواع پرندگان و آبزیان است.

جنگل‌های حرا چابهار و رودخانه کنارش
جنگل‌

اگر برنامه دارید که در میان جنگل‌های حرا قایق‌سواری کنید حتما کلاه، کرم ضدآفتاب و کمی آب و خوراکی به‌همراه داشته باشید. جنگل‌های حرا گواتر در نقطه مرزی قرار دارند؛ به همین جهت دسترسی به امکانات و خوراکی در آنجا محدود است. 

آدرس:استان سیستان و بلوچستان، و در ۱۲۰ کیلومتری شهر چابهار، در نزدیکی خلیج گواتر چابهار(مشاهده در گوگل مپ)

 

بندر گواتر چابهار: نگینی آبی جنوب شرقی ایران

این بندر زیبا و بکر، با طبیعت دست‌نخورده، آب‌های نیلگون دریای عمان و جنگل‌های حرای حیرت‌انگیز، مقصدی جذاب برای گردشگران و طبیعت‌گردان به شمار می‌رود.

بندر گواتر یا همان خلیج گَواتر نام خلیج نسبتاً کوچک و قدیمی در طول ساحل مکران در دریای عمان است که یکی از جاهای دیدنی چابهار محسوب می‌شود. خلیج گواتر نقطه‌ای در جنوب شرق ایران، ‌هم ‌مرز با پاکستان و جز استان سیستان و بلوچستان است. این منطقه به دلیل قرار گرفتن در مجاورت جنگل‌های حرا یکی از مناطق حفاظت شده‌ی محیط زیست است.

بندر گواتر چابهار
بندر گواتر چابهار


این بندر یکی از آخرین نقاط مرزی ایران بوده و با توجه به داشتن جاذبه‌های دیدنی بسیار و هم جواری با آب‌های دریای عمان، همچنان کمتر شناخته شده و عده کمی با این بندر آشنایی دارند.
رودخانه ی باهوکلات از سمت ایران و رودخانه ی نهر دشت از سمت پاکستان، به خلیج گواتر می ریزد. تنها بندر اقیانوسی ایران با مردمانی خونگرم و مهمان نواز است که معتدل ترین آب و هوا را در سواحل جنوب ایران دارد. بندر گواتر تنها حدود ۹۰ کیلومتر با بندر معروف چابهار فاصله دارد، اما جاذبه‌های دیدنی آن با چابهار بسیار متفاوت است.

بندر گواتر چابهار و قایق هایی که روی آب هستند
بندر

این منطقه هر ساله در اوایل پاییز پذیرای تعداد بی‌شماری از پرندگان مهاجر است.
با کمی صبوری می توان شاهد پرندگان منحصر به فرد و کمیاب، خرچنگ‌ها و لاک ‌پشت‌های دریایی و همچنین شنای دلفین‌ها در آب خلیج بود.

آدرس:در کنار دریای عمان قرار دارد و در ۹۵ کیلومتری چابهار و دقیقا هم‌مرز با پاکستان است.(مشاهده در گوگل مپ)

 

اشتراک گذاری :
171

ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط